AOSTA VALLEY
FromadzoPdo produced from raw, semi-skimmed milk
AOSTA VALLEY
Fromadzo
Pdo produced from raw, semi-skimmed milk
A CHEESE THAT’S UNIQUE TO VAL D'AYAS
Il Fromadzo DOP si presenta, oltre che nella versione classica, anche nelle varianti aromatizzate con erbe di montagna.
PASTURES AND FARMS
CHEESE MAKING AND RIPENING
WHY IS IT SO GOOD?
Using fromadzo pdo in the kitchen
PATAPIADA
RISO AL SALTO
BURGER
APPLE CAKE
WHAT DOES PDO MEAN?
- production location: Aosta Valley
- cattle: Valdostan Pezzata Rossa and Pezzata Castana breeds
- fodder: principally local forage
- milk sitting time: skimming from 12 to 24 hours
- cultures: selected strains of local lactic acid bacteria
A BRIEF HISTORY OF FROMADZO PDO
- 1268
- 1447
- 1480 CA. 75%
- TODAY
FROMADZO PDO: NUTRITIONAL PROPERTIES
Aosta Valley Fromadzo PDO is a ripened low-fat cheese (20% fat content) and a source of calcium and other elements essential to our diet (phosphorus, vitamins A and B).
- 4 MUNICIPALITIES IN VAL D’AYAS
- 50 SUPPLIER FARMERS
- 1.000 DAIRY COWS 45%
- 150,000 Kg of milk per year
- 1 CHEESE MANUFACTURING CO-OPERATIVE
- 3,000 WHEELS OF FROMADZO PDO PER YEAR
WHERE TO BUY FROMADZO PDO
Si può fare shopping online grazie all’e-commerce della cooperativa produttrice, che si affida a un trasporto refrigerato per le consegne due volte la settimana.
Brusson (AO)
CONTACTS
Don’t hesitate to contact us for more detailed information about Fromadzo DPO, its properties, production and ripening methods, purchasing and delivery.
Complete the form, we will be only too pleased to reply as soon as possible.
WHERE WE ARE
Rue Trois Villages 1
11022 Brusson (AO)
PI 01043840071
CONTACTS
T. +39 0125 301 117
F. +39 0125 301 982
M. info@fromadzovda.it
Fondo europeo agricolo per lo sviluppo rurale: l’Europa investe nelle zone rurali.
Fromagerie Haut Val d’Ayas ha beneficiato dei sostegni previsti dal Programma di sviluppo rurale della Valle d’Aosta 2014/2020 per il progetto denominato
“Le terroir du Fromadzo AOC” con la finalità di promuovere il Valle d’Aosta Fromadzo DOP.
Autorità di gestione: Regione Autonoma Valle d’Aosta.
Assessorato turismo, sport, commercio, agricoltura e beni culturali.
Struttura Politiche regionali di sviluppo rurale.
Organismo responsabile dell’informazione: Fromagerie Haut Val d’Ayas.